Arabika i Robusta – czym się różnią te gatunki kaw?

Na świecie znajdziemy około 100 gatunków kaw. Jednak większość z nich stanowi zaledwie 1% wszystkich światowych upraw.

Arabika

Najpopularniejszym gatunkiem jest Arabika która stanowi aż 60% wszystkich dostępnych na rynku kaw. Kawa ta charakteryzuje się lekko kwasowością oraz delikatnym posmakiem czekoladowym. Do jej uprawy wymagane są specyficzne warunki z częstymi opadami deszczu, żyzną (najlepiej wulkaniczną) glebą i odpowiednim nasłonecznieniem. Nie bez znaczenia jest też temperatura od 15 do 20 stopni. To w jakich warunkach będzie uprawiana wpływanie znacząco na jej smak. Arabika ma niższą zawartość kofeiny niż inna popularna kawa Robusta.

Robustę możemy rozpoznać po bardziej wyczuwalnej goryczce i bogatszej cremie.  Zawiera ona dwa razy więcej kofeiny (około 1,8 -4%) od Arabiki. Ponieważ nie każdy konsument lubi kwasowość w kawie, można ją zmniejszyć dodając mieszankę Robusty. Jest ona łatwiejsza w uprawie, ponieważ Robusta jest bardziej odporna na choroby, szkodniki i czynniki środowiskowe. To sprawia, że ziarno Robusty jest tańsze od ziaren Arabiki.

Zarówno Arabika jak i Robusta może być lepszej bądź gorszej jakości. Dlatego też różnice w cenach mogą się znacznie różnić. Tańsza kawa wcale nie musi odzwierciedlać smaku tej droższej (ale o tym już pisałem w innym poście).

W praktyce jednak najczęściej stosuje się mieszankę  obu tych kaw. Robusta sprawi, że espresso stanie się mocniejsze i uzyska lekką piankę, natomiast Arabika doda przyjemnego smaku. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić je oddzielnie. Popularne marki kaw dają nam bowiem do wyboru mieszanki Arabiki, obu gatunków jak i samą Robustę.