Kawiarka – którą wybrać?

Kawiarka Bialetti

Jeśli masz ochotę na mocne i aromatyczne espresso, to bez trudu możesz je przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego zakup. Pozostaje zatem skorzystać z tańszych rozwiązań, a takim rozwiązaniem jest kawiarka. Co prawda w kawiarce nie uzyskasz espresso crema, ale napój będzie miał do niej zbliżoną konsystencję.

Na rynku znajdziemy kilka kawiarek, wykonanych ze stali nierdzewnej (najpopularniejsze), ceramiczne charakteryzujące się ładnym wyglądem i aluminiowe. Do tych ostatnich (aluminiowych)  mam jednak najmniejsze zaufanie, gdyż nie do końca wiadomo jakie związki się wydzielają podczas parzenia kawy. Jakość kawiarki będzie miała istotny wpływ nie tylko ze na jej trwałość, ale też smak kawy. Unikałbym raczej tanich chińskich kawiarek, z uwagi na gumowe lub silikonowe elementy uszczelniające, które w znacznym stopniu potrafią popsuć smak kawy. Natomiast zdecydowanie mogę polecić włoskie marki takie jak AnCap, GAT, czy Bialetti.

Wśród włoskich kawiarek znajdziecie ciekawy i niepowtarzalny styl, bogatą ofertę kolorystyczną, a co najważniejsze najwyższą jakość. Taka kawiarka posłuży lata i nie zepsuje nam ulubionego smaku i aromatu kawy.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia – ile osób będzie pić kawę. Jeśli kawę piją jedna lub dwie osoby, wówczas wystarczy nam mała kawiarka. Ta z kolei będzie tańsza od swych większych odpowiedników.  Smak pozostanie ten sam.

Ostatnią rzeczą na którą należy zwrócić uwagę to sposób podgrzewania. Na rynku znajdziemy kawiarki gazowe, indukcyjne i elektryczne. Na  pytanie – która jest odpowiednia? – każdy odpowie sobie sam.

I przypominam, że najlepiej jest zmielić kawę tuż przed parzeniem. Wtedy espresso wyjdzie niemal doskonałe.