Niedrogi zestaw dla początkującego baristy

Barista

Czy można zaskoczyć swoich znajomych, rodzinę lub gości kawą? Jasne, że można. Ale trzeba ją zrobić wyśmienitą i w dobrym stylu. Niestety bez właściwego sprzętu nie ta sztuka może nie udać. Dlatego podpowiem, jak powinien wyglądać niedrogi zestaw małego baristy

Najdroższym elementem w zestawie początkującego baristy, będzie ekspres do kawy. Nie musi być drogi, ważne aby był to ekspres kolbowy. Ceny dobrych ekspresów kolbowych rozpoczynają się od 200 złotych. Owszem są i tańsze, ale napisałem – dobrych. Im więcej zapłacimy, tym więcej będziemy mieli funkcji. Najczęściej tą dodatkową funkcją jest możliwość spieniania mleka. Ale czy jest sens dopłacać do bajeru ok. 300 złotych, skoro dzbanek i spieniacz kupimy za ułamek tej ceny? Raczej nie, chyba że zależy nam na czasie.

Zakładam, że masz już młynek do kawy (jeśli nie, to będzie ci potrzebny). Ceny młynka zaczynają się od ok. 30 złotych – widziałem tańsze, ale nie mam do nich zaufania. To ile zapłacisz za młynek, będzie w dużym stopniu zależne od tego, jak drobno będziesz mógł zmielić kawę.

Jeśli natomiast chodzi o spienianie mleka, mamy dwie możliwości: gotowe naczynie do spieniania (cena od 30 złotych), lub dzbanek do spieniania plus mieszadełko. Obie metody spieniania są skuteczne, a cenowo ta druga opcja wychodzi niewiele drożej.

O dzbanku już wspomniałem. W zależności od rozmiaru, dzbanki ze stali nierdzewnej rozpoczynają się od 10 złotych (plus wysyłka). Większy dzbanek i lepszej jakości to wydatek już 25 złotych, tak więc tragedii cenowej nie ma. Pamiętaj tylko, aby sprawdzić czy kupujesz na pewno dzbanek ze stali nierdzewnej. Od razu odradzam dzbanki aluminiowe.

Samych mieszadełek do spieniania mleka, mamy na rynku całą masę. Trudno mi jest określić które jest lepsze, a które gorsze, bo wszystkie wyglądają niemal tak samo, działają tak samo i robią to samo. Ja używam spieniacza marki SEVERIN (niecałe 25 złotych) i robi on swoją robotę wzorowo.

No to skoro mamy już kawę i potrafimy spienić mleko, czas zająć się podaniem napoju. Wiadomo, że nie możemy podać tego byle jak i byle jakiej formie. To ma być coś ekstra, a ten efekt ekstra jest naprawdę łatwo uzyskać. Zatem do dzieła.

Na allegro i innych miejscach, możemy kupić silikonowe lub plastikowe foremki do kaw i deserów (16 złotych z wysyłką). Dzięki nim na wierzchu pianki możemy szybko i prosto, tworzyć efektowne wzory. Taką foremkę wystarczy przyłożyć i lekko posypać piankę czekoladą, drobno zmieloną kawą (sypka rozpuszczalna się tu sprawdzi) lub innymi dodatkami.

Jeśli chcielibyśmy uzyskać dodatkowo nieco odmienny smak, można też się pokusić o aromaty i syropy do kawy. Jednak jest to opcja dodatkowa. Ja osobiście wolę kawę bez tych dodatków.

Teraz skoro już znasz sekrety małego baristy, możesz sam tworzyć wyśmienitą kawę. Choć nie ukrywajmy, że do prawdziwego baristy, będzie nam jeszcze daleko – trening czyni mistrza.