Od czego zależy smak kawy?

Kawiarka elektryczna

Wiele osób które pije kawę zakupioną w sklepach, rzadko sprawdza (czy też się interesuje) gatunkiem kawy, stopniem palenia czy jej jakością. A przecież są to istotne czynniki (choć nie jedyne), które wpływają na smak czarnego trunku.

Jeśli mowa o gatunkach, to możemy wyróżnić je dwa. Pierwszym i najpopularniejszym jest kawa Arabica, która stanowi 70% rynku, drugim Robusta. Jednak typów tej samej kawy może być znacznie więcej, a każda z nich może się różnić smakiem, aromatem i wyglądem.

Drugim czynnikiem niezwykle istotnym jest stopień palenia kawy. Jeśli lubisz goryczkę, bez słodkiego i kwaśnego posmaku, to najlepszym wyborem będą kawy mocno palone. Natomiast jeśli goryczka ciemnopalonej kawy jest dla ciebie zbyt wyrazista, to lepszym wyborem będą kawy  średni opalone i jasne. W niektórych kawach możesz wyczuć wyraźną kwaskowość (tzw. kawy niemieckie) w innych nutę słodyczy, które są zależne nie tylko od mocy palenia, ale także jego sposobu.

Dla tych, którzy szukają w kawie mocnego kopa kofeinowego, nie wystarczy zwykłe zalanie zmielonych ziaren. Ilość kofeiny będzie zależna od sposobu przygotowania kawy oraz stopnia jej zmielenia. Im bardziej kawę zmielimy, tym będzie ona mocniejsza. Ale samo mielenie nie załatwi sprawy. Bardziej istotne jest to jaką metodą ją zaparzymy. Jeśli masz ekspres do kawy, on za pewne przygotuje za ciebie odpowiednią kawę. A jeśli go nie posiadasz, to możesz zaopatrzyć się w kawiarkę. Tylko uprzedzam, że kawa z kawiarki jest naprawdę mocna.

Przy zakupie kawy  szczególnie w markecie (sklepie) raczej wybierałby, te ziarniste. Najlepiej zmielić ją tuż przed zaparzeniem. Taka kawa z pewnością odsłoni przed tobą swe największe walory. I jak już pisałem w poprzednim poście, przy zakupie sprawdź datę produkcji/ważności. Im świeższa kawa, tym lepsza.

Ostatnim czynnikiem, na który zwracam uwagę jest ilość kawy. Czyli im więcej jej zaparzymy tym smak będzie bardziej wyrazisty, co nie oznacza że powinniśmy przesadzać.

Teraz mając już jakieś skromne pojęcie o tym, od czego jest zależny smak kawy, zachęcam Cię do eksperymentowania, próbowania i znalezienia swojego idealnego sposobu przygotowania, na idealną małą czarną.